Druhy kůže k výrobě oblečení a bot

In Móda

Existuje velké množství druhů kůže. Každý druh má určité vlastnosti, které stojí za to znát před nákupem. Některé druhy kůže mají nízkou trvanlivost, jiné vyžadují velkou péči a jiné nejsou zvlášť příjemné a pohodlné na nošení.

Kůže různých zvířat

Vepřovice se používá k výrobě některých modelů obuvi, levných kožených bund a rukavic (zřídka). Výrobky z vepřovice mají krátkou životnost, mohou se promáčet.  

Peccary kůže je nejlepší kůže pro rukavice. Je velmi pohodlná, a čím déle je nosíte, tím pohodlnější jsou. Navíc jsou neuvěřitelně silné a odolné.  

Kůže kapybary je o něco levnější než kůže peccary, ale také drahá. Zpravidla je kůže kapybary používána k výrobě rukavic v neformálním stylu.  

Kůže skotu (býčí kůže) je trvanlivá a levná, velmi silná, prakticky nezmočí. Jediná špatná věc je, že je těžká a nevypadá moc vznešeně. Používá se k výrobě ležérních pásů, levné obuvi, některých tašek, batohů a bund.

Hovězí kůže je o něco dražší než býčí a vypadá lépe, o něco ušlechtileji. Pravda, může být také hrubá a drsná, pokud se nejedná o mladé krávy. Většina obuvi střední třídy je vyrobena z hovězí kůže. Síla je obecně vysoká, je to dobrá volba z hlediska ceny a kvality.

Telecí kůže je měkká a vysoce odolná. Telecí kůže je dražší než hovězí kůže, vyrábějí se z ní poměrně drahé boty, tašky a doplňky.  

Jelení kůže se používá k výrobě drahé obuvi pro rekreaci a drahých rukavic. Je to dobrá, silná a vytrvalá kůže, ale má příliš formální vzhled. Dobře drží teplo, chrání před větrem.  

Ovčí kůže je měkká, odolná a drahá. Používá se k výrobě tašek, bund, rukavic, opasků – hlavně prémiových. Výrobky z ovčí kůže se v prodeji jen zřídka nacházejí.

Kozí kůže je měkká, hustá a odolná. Vypadá skvěle. Také je docela drahá. Používá se k výrobě drahých rukavic, peněženek a podobných doplňků. Někdy jsou boty vyrobeny z kozí kůže, ale zřídka. Kůže z jehňat je ještě měkčí a ještě dražší.

Kordováná kůže je kůže z koňské zádi. Má specifickou brilanci, kterou někteří lidi nemají rádi a považují ji za „umělou“. Kordon je velmi odolný proti opotřebení, dobře udržuje teplo, při údržbě je nenáročný, ale docela tuhý.  Nejznámějším a nejuznávanějším výrobcem kůže Cordoba je americká společnost Horween.  

Krokodýlí kůže je velmi drahá, jde pouze o luxusní věci. Krokodýlí kožené boty obvykle stojí více než 1 000 $. Výhody krokodýlí kůže: originální vzhled, stejně jako velmi dlouhá životnost a obrovská síla. Protože krokodýlí kůže je velmi drahá, výrobky z ní jsou obvykle vysoce kvalitní, pečlivě vyrobené, s velkým podílem ruční práce.

Hadí kůže je také velmi drahá, ale v průměru levnější než krokodýlí. Používá se k výrobě značkových bot, tašek.  Vhodná volba pro ty, kteří potřebují „luxus“, originalitu a exkluzivitu.

Pštrosí kůže má velmi originální texturu, trochu objemnou. Kůže pštrosů je velmi měkká a elastická, vyrábějí se z ní boty, bundy, pláštěnky a luxusní doplňky.  Kvalita je obvykle velmi vysoká.

D. Vasfil

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu