Co je to kapkové zavlažování?

 Sen každého majitele soukromého domu je krásná a dobře udržovaná zahrada s kvetoucími zdravými rostlinami a jasně zeleným trávníkem. V poslední době je léto v Česku příliš suché a každý majitel zahrady by měl pravidelně zalévat své rostliny. Účinné zalévání lze zajistit různými způsoby. Jednou takovou metodou je instalace systému kapkové závlahy. Co je tento systém a jak funguje, se dovíte v tomto článku.

Kapkové zalévání – princip činnosti

Použití kapkové závlahy vám umožňuje automaticky zavlažovat požadovaný pozemek a přitom spotřebovat výrazně méně vody než v případě tradičních metod zavlažování. Zde nezaléváte půdu, ale konkrétně každou rostlinu.

Takové zavlažování lze na místě organizovat různými způsoby – pomocí odkapávací pásky se speciálními štěrbinami v určité vzdálenosti nebo víceletého PVC potrubí s instalovanými zářiči. V kterémkoli z těchto případů je voda dodávána přímo pod stonkem rostlin ve formě kapek.

Ve srovnání s páskou je trubka dražší a to je pochopitelné – trubice vám bude sloužit po mnoho let, a páska pouze několik sezón, při řádném fungování.

Existuje také třetí způsob – použití stříkací hadice „vodní mlha“.

Upozorňujeme, že výběr správného typu zavlažování závisí na typu rostliny a způsobu jejich pěstování.

Kde je lepší použít zavlažování?

Ve skutečnosti je kapkové zavlažování univerzálním řešením, které lze použít v různých podmínkách. Může být dokonce použito k zavlažování skleníkových rostlin nebo pařeniště. To je skvělé řešení pro automatické zavlažování živých plotů a dekorativních kompozic v zahradě (zahradní skalky). Nejčastěji se však takové systémy používají k zavlažování polí s rostlinnými a bobulovými plodinami, které se pěstují v průmyslovém měřítku.

Kromě toho lze tímto způsobem zalévat i květináče, které rostou na balkóně nebo na terase. Odborníci zároveň tvrdí, že tato technologie umožňuje zavlažovat jednotlivé rostliny i celý trávník.

Jaké jsou výhody zavlažování kapáním?

Zavlažování kapkami je velmi výnosné řešení. Zde jsou jeho nejdůležitější výhody:

Jaké jsou nevýhody zavlažování kapáním?

Jak jste viděli, zavlažování má velký rozsah. Instalace takového systému přináší mnoho výhod, ale má také několik důležitých nevýhod:

Přesto je vhodnější koupit si jeden automatický zavlažovací systém a vychutnat si krásu své vlastní zahrady.

Exit mobile version