Jak zvýšit výkon vašeho PC ve čtyřech krocích?

Ať už máte doma super nejnovější dělo, nebo pouze kancelářské repasované PC, můžete časem na svém mazlíkovi pozorovat zpomalování. Pokud vás to děsí, tak se zase zpátky uklidněte. Vězte, že je to standardní, i když nechtěná záležitost, která se dá většinou poměrně snadno zvrátit. Je však nutné najít hlavní příčinu.

Mnoho oken, málo výkonu

K brouzdání po internetu potřebujete webový prohlížeč. Ten sám o sobě není příliš náročný na hardware. To však platí jen do chvíle, dokud nespustíte dalších deset oken. V takovém případě to nemusí pomalejší počítače zvládat a často se i rychlejší mašiny pořádně zadýchají.

Chcete-li se tomu vyhnout, otevírejte pouze několik málo stránek, které aktuálně potřebujete. Ideální je mít aktivní pouze jedno okno. Také dost záleží na tom, jaký máte prohlížeč. Některé jsou méně náročné než jiné.  

Zaneřáděný disk

Systémový disk si musíte hýčkat jako vlastní děťátko. Pokud totiž blbne systém, blbne úplně všechno. Z toho důvodu mějte vždy na systémovém disku dostatečnou rezervu, a to alespoň 10% z celkové velikosti disku.

Virus

Počítačové viry se v prakticky v ničem neodlišují od virů klasických. Dokáží být zlé, zákeřné a tuze škodlivé. Upřímně řečeno, pokud vám z ničeho nic jede počítač pomaleji, a to o dost, nejspíše jste si odněkud stáhli cizopasníka.

Z toho důvodu je vhodné mít připravenou protizbraň v podobě antivirového programu. V ideálním světě program detekuje virus ještě dříve, než se stačí projevit a hned ho eliminuje. Pravděpodobně ale budete muset spustit hloubkovou kontrolu a snažit se nevítaného hosta identifikovat tímto způsobem.

Antivirus

Ano, čtete správně. Pomocník proti zlotřilcům může sám docela hodně škodit. Antivirové programy dost často mají v základním nastavení provádět pravidelné scanování vašich disků. To je samozřejmě poměrně zatěžující a počítač se tak během toho může docela dost zadrhávat.

Předejít tomu můžete správným nastavením scanování. Ideální je provádět ho manuálně. Když budete cítit potřebu zapnout kontrolu, prostě to uděláte.

V článku jsou uvedeny hlavní příčiny, proč by se mohl váš stolní počítač nebo notebook zpomalovat. Možností je samozřejmě ale daleko více. Mnohé z nich ale nemají pouze softwarový původ.

Exit mobile version