JIP – Papírny Větřní, a.s.

Nacházíme se jen pár kilometrů od Českého Krumlova ve Větřní. Tato malá obec v jižních Čechách je známá především výrobou velmi kvalitního papíru. Místní JIP – Papírny Větřní, a.s. mají velmi zajímavou historii a to od svého vzniku až po současnost. Vývoj a dějiny jsou tím nejdůležitějším, co místní výrobu dovedlo až do dnešního dne, proto se na ni podíváme blíže.

Milníky v historii papírny ve Větřní

JIP – Papírny Větřní, a.s. začaly psát svou historii v roce 1867. Právě z této doby pochází první dochovaná poznámka o výrobě papíru v jedné z největších papíren v Čechách. Je to přibližně o 300 let později než zmínky o výrobě papíru z jihočeského Českého Krumlova.

Příběh začal s Ignácem Spirem

Pro Větřní a výrobu papíru je velmi důležitý Ignác Spiro. Tento podnikatel v papírenství do obce přichází z Českého Krumlova a v roce 1861 kupuje druhou papírnu od Theodora Pachnera. Výroba papíru byla v této době skvělým byznysem a potřebné objemy vyrobeného papíru se neustále zvyšovaly. I proto Spiro koupil v roce 1867 Pečkovský mlýn poblíž Větřní, ve kterém plánoval vybudovat celulózku pro krumlovskou papírnu. 

Továrna ve Větřní se stala nositelem technického pokroku ve výrobě papíru nejen v Rakousku-Uhersku. Mezníkem se stal nejprve rok 1883, kdy byla ve fabrice instalována sulfitová celulózka. Následoval rok 1911, kdy byl v papírně ve Větřní postaven největší stroj na výrobu papíru pro tzv. rotační tisk své doby. Byl to neuvěřitelně rychlý vývoj, který Spirova rodina umocnila v roce 1926, kdy jako první začala ve Větřní vyrábět sulfátovou buničinu. 

Důležitá data pro papírnu ve Větřní

Začneme hodně hluboko v historii a přesuneme se až do současnosti. Papírna ve Větřní je v tomto naprostým unikátem. 

Nejstarší historie

Historie v nové době

Dnešní doba

V současnosti patří JIP – Papírny Větřní, a.s. k stabilizovaným papírnám, které mají na trhu nejen v České republice své nezastupitelné místo. V oblasti poskytují zaměstnání mnoha lidem nejen z Větřní, ale i okolních obcí. Právě bohatá a dlouhá historie je tím, co papírnu ve Větřní odlišuje od ostatních a pomohlo jí přečkat i doby složité. A proto věříme, že tato papírna tu pro nás bude ještě mnoho let. 

Exit mobile version