Aby nám to dobře jezdilo

In Automoto

Jste milovníky aut a rádi pozorujete „cvrkot“ na silnicích? Všímáte si, že automobilový provoz žije tak trochu svým vlastním životem a na komunikacích se to hemží, jako v mraveništi? Jezdí se sem a tam a jedinou regulací motoristického mumraje jsou semafory a dopravní značky. Člověk je bere automaticky a nad jejich funkcí přemýšlí pramálo. Až při hlubším poznání dojde k tomu, že bez nich by vše zkolabovalo.

Bez značek to nejde

Nejenže by na silnicích vznikl zmatek, všude by se stálo, troubilo, chaoticky předjíždělo a taktizovalo, ale zejména by vzniklo riziko ohrožení lidských životů. Dopravní značení zabraňuje chaosu, ale zároveň je zárukou bezpečí a chrání nás. Značky se dělí na vodorovné a svislé. Všechny mají svůj význam a jsou při dnešní hustotě provozu nenahraditelné.

Mezi nejpoužívanější symboly patří svislé dopravní značení. Obsahuje značky výstražné, příkazové, zákazové, upravující přednost, informativní směrové, informativní provozní a dodatkové. O jejich umístění rozhoduje stanoveným postupem příslušný správní orgán, v případě účelových komunikací vlastník komunikace, a to v rámci stanovení místní nebo přechodné úpravy provozu.

Kde značku pořídit?

Dopravní značky se vyrábějí z pozinkovaného plechu a folie s potiskem, která se na plech lepí. Nejčastější se jedná o sítotisk u nejběžnějších značek a digitální potisk u proměnných značení. Značky jsou odolné vůči meteorologickým vlivům prostředí a také proti vandalům.

Značky se umisťují tak, aby byly pro účastníky provozu z dostatečné dálky viditelné. Svislé dopravní značky se podle svého významu obvykle umísťují při pravém okraji vozovky nebo nad vozovku. Pro zdůraznění významu a zlepšení viditelnosti lze svislou dopravní značku implementovat na retroreflexním žlutozeleném fluorescenčním podkladu. Značky je možné zakoupit nebo pronajmout u výrobce Azznačky v Praze nebo Tvarožné.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu