Pinot Noir je středně plné víno, které chutná po brusinkách, třešních i malinách. Ucítíte v něm však i nádech hřebíčku. Vyrábí se ve vinařstvích v chladném až mírném klimatu a vychutnáte si ho třeba k pokrmům s houbami. V následujících řádcích se na Pinot Noir zaměříme podrobně.
Věděli jste o tom, že víno Pinot Noir je o více než tisíc let starší než Cabernet Sauvignon? Proč byste ho měli ochutnat i vy?
Původ vína Pinot Noir
Domovinou tohoto specifického vína je Francie, přičemž se předpokládá, že první víno Pinot Noir vzniklo v Burgundsku. Červené víno získalo název podle charakteristického hroznu a barvy, které připomíná tmavou borovicovou šišku. Pinot je francouzsky borovice a Noir znamená černý nebo noční.
Pinot Noir se pěstuje v oblasti Burgundska po staletí, protože hrozny tohoto druhu jsou náročné na pěstování, a ještě těžší je samotná výroba vína. Nicméně jaký vinař nemá rád výzvy, že? Burgunďané to rozhodně zvládli.
Chladné klima a geologie půdy v Burgundsku jsou důležité pro pěstování hroznů Pinot Noir, protože hrozny mají velice tenkou slupku, jež je náchylná na nemoci a klimatické podmínky. Sice se vinaři v sousedních vinicích pokoušeli pěstovat tyto hrozny také, ale nikdy nedosáhli takových úspěchů jako ti vinaři v Burgundsku.
Čím vás Pinot Noir dostane?
Samozřejmě svou jemnou a delikátní chutí, která je často popisována jako komplexní a vrstvená. Záleží i na tom, z jaké oblasti Pinot Noir máte, protože jinak chutná z Burgundska a jinak zase z Nového Zélandu. Pinot Noir se totiž vyrábí i v Kalifornii, Oregonu, na Novém Zélandu, ale i v Německu a některých regionech Austrálie.
Jestliže si chcete koupit plná červená vína, která vám zachutnají po všech stránkách, podívejte se do známého e-shopu OK víno.