Hlavní produkty pro krásné držení těla a zdravé kosti

Kostra je hlavní součásti lidského těla a skládá se z kostí, které jsou spojeny klouby. Kromě ochranné funkce poskytuje kostra a svaly schopnost pohybovat se.  Základ kosti je složen z pevných látek, minerálních solí a kostní dřeně uvnitř. Aby mozek správně pracoval, potřebuje dokonalou výživu, ve které není místo pro škodlivé chemikálie a konzervanty. Aby kosti a svaly dobře fungovaly, je nutné v těle udržovat normální metabolismus vody a solí, a proto musí člověk pravidelně jíst.  

Voda pro zdraví

Není žádným tajemstvím, že naše tělo se skládá z 60 procent vody. První jídla (polévky), čaje, ovocné nápoje a hlavně obyčejná pitná voda by měla být ve vaší každodenní stravě. Užitečné minerální soli potřebné pro silnou kostru se vyskytují v zelenině, ovoci, vejcích a bylinách.  

Vitaminy ve výrobcích

Aby byl kosterní systém zdravý, musí přijímat z vnějšku (spolu s potravinami) vitaminy a stopové prvky: vápník, vitamín D3, měď, mangan, zinek, hořčík a fosfor. Jaká jídla je obsahují?

Mléko a mléčné výrobky mají nejvíce vápníku. Posiluje kosti a zuby. A pokud chcete získat denní dávku vápníku, musíte vypít denně 1 litr mléka, pak sýr 130–160 gramů.

Vápník se nachází nejen v živočišných produktech, ale také v organických produktech. Pokud z nějakého důvodu trpíte nesnášenlivostí laktózy, lze mléko a mléčné výrobky nahradit kapustou, špenátem nebo celerem. Kromě vápníku mají vysoký obsah draslíku, železa, zinku, hořčíku a mnoho vitamínů B a E.

Ale pro normální stravitelnost potřebuje vápník vitamín D, což je hodně v rybách – sardinek, losos, tuňák. Denní spotřeba asi 50 gramů ryb, aby se zabránilo osteoporóze. Samozřejmě nemluvíme o konzervách, ale o přírodních rybách.

Játra – obsahuje hodně mědi, vitamínu A, D3, což přispívá k lepší absorpci vápníku a fosforu.

Také vápník se dokonale vstřebává spolu s organickým fosforem, který se nachází příkladně v chobotnici.

Dýňová semínka, pohanka a arašídy obsahují zinek. Díky zinku a fosforu se vápník a vitamin D lépe vstřebávají do těla.

Ale za osteocyty – lidské kostní buňky – je zodpovědný hořčík. Nachází se v ořeších, prosu, mořských řasách, otrubách a švestkách.

Kostní systém je řízen svaly, jejichž výkon závisí na draslíku. V meruňkách je ho mnoho.

Řepa, špenát, bílé houby obsahují velké množství nenahraditelného přírodního antioxidantu – mangan. Díky manganu tkáň kostních chrupavek obvykle roste a vyvíjí se.

Beta-karoten (předchůdce provitaminu A) se nalézá v dýni, paprice a rajčatech, je velmi důležitým produktem pro kosti.

A konečně si člověk nemůže nevšimnout příznivého účinku vitaminu C na zdraví kostí. Pomeranče, citrony, grapefruity, mandarinky jsou zdrojem vitamínu C. Dobrou chuť!

Exit mobile version