K čemu slouží jednotlivé druhy kalibrů? Neztraťte se v možnostech

In Doporučujeme

V moderní strojírenské výrobě je nutné pracovat s extrémně přesnými rozměry, které se pohybují v řádech pouhých setin milimetru. Zároveň musíte dodržovat co nejvyšší rychlost výroby, kvalitu i nejnižší cenu, jinak vás převálcuje četná konkurence. Jakou roli v těchto ohledech hrají kalibry?

Uložení děr a hřídelí

Mezi nejčastější úkony bezesporu patří uložení s vůlí, či s přesahem, stejně jako řezání závitů. Ihned po obdržení zakázky se stačí podívat do příslušných strojírenských tabulek, abyste zjistili, v jakých nepatrných rozměrech se budete během její realizace pohybovat. V takových chvílích vám opravdu nestačí posuvné měřítko a další běžné pomůcky.

Nejdříve se zaměříme na vnější tvary, jejichž správné provedení snadno identifikujeme s pomocí třmenového kalibru. Ti zkušenější z vás stoprocentně vědí, že vnitřní rozměry zase zkontrolují kalibry válečkové.

Zvláštní kategorií jsou i šroubovice, které mohou mít klasickou metrickou podobu, ale často se setkáte i s trubkovou, palcovou a Whitworth variantou. Ať tak, či onak, vnější provedení (šroub) zkontrolujete díky závitovým kroužkům, zatímco vnitřní (matice) musíte seznámit se závitovými kalibry. Chcete-li mít stoprocentní jistotu dobře odvedené práce, zkoušejte opravdu každý jednotlivý obrobek.

Velké investice

Pravé kouzlo úspěchu tkví ve vlastnictví desítek a desítek jednotlivých typů těchto pomůcek, přičemž se není čemu divit. Současný trh totiž vyžaduje vážně ohromné množství normovaných tolerancí.

Pokud vás nebaví neustále objíždět kamenné prodejny v celém regionu a složitě hledat potřebné vybavení, otevřete si stránky známého e-shopu pod výše vloženými odkazy. Během několika málo kliknutí objednáte jakýkoliv kalibr a necháte si jej doručit až k branám vaší firmy.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu