Je lepší pořídit si psa nebo kočku? Malý rádce pro budoucí chovatele

In Příroda a zvířata

Nezáleží na tom, jestli žijete na venkově nebo v městském bytě. Single nebo s partnerem, případně spolubydlícími. Po zvířecí společnosti občas zatouží každý, pro některé je to trénink před založením rodiny, jiní chtějí společníka v boji proti samotě. V každém případě však platí, že v českých domácnostech vévodí dva druhy zvířat, konkrétně je to samozřejmě pes a kočka. Takže, jaký jste vlastně typ chovatele?

Kočka se o sebe do značné míry postará sama, pes vyžaduje venčení

Počítejte s tím, že s pejskem bude trochu více práce. Kočičí povaha je totiž jasně daná, jde o nezávislého šlechtice, který k vám přijde jen pokud sám bude chtít – nebo jej začne honit mlsná. Až na výjimky vám nebude dělat neustálou společnost a dá se předpokládat, že dvě třetiny dne obvykle prospí. Je v zásadě nenáročná, nepotřebuje klasické venčení, kvůli kterému musíte se psem každé ráno vstávat dřív, než jste běžně zvyklí. Zato ví, co chce, a na rozdíl od poněkud slušnějšího psa se nebojí o svůj zájem přihlásit. A to nikoliv ve formě žádosti, jako spíš rozkazu.

Investice není vždycky nutností, navštivte útulek

Na venkově se kotě tradičně daruje, můžete si je vzít i z útulku. Totéž platí o štěněti, ale za většinu plemen bude chtít chovatel určitou částku. V obou případech si můžete vybrat z nepřeberného množství plemen, ať už je to norská lesní kočka nebo trpasličí pinč a československý vlčák. Pokud jde o chovatelské náklady, je pravda, že kočka sní obvykle menší porci, zato je ale vybíravější v jídle a vyžaduje většinově masitou stravu. I proto jsou náklady na stravu nebo veterináře celkem podobné.

Pokud se chcete seznámit s novými lidmi, bude jednoznačně lepší pes. Musíte s ním chtě nechtě do parku, kde navážete kontakt s dalšími pejskaři nebo lidmi, které váš čtyřnohý kamarád zaujal (případně také naopak). Kočka je vhodná pro samotáře, ale také pro lidi, kteří stráví podstatnou část dne v práci, a přesto by rádi měli doma nějaké zvíře. Dá se totiž s přehledem říci, že se o sebe postará sama. A pokud jí pořídíte kamaráda nebo kamarádku, určitě se nebude nudit.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu