Máte rádi brambory?

Podle vědců byly brambory poprvé pěstovány před 5000 lety kmeny žijícími v povodí jezera Titicaca, které se nachází na hranici Peru.

Indiáni z Jižní Ameriky zbožňovali brambory a dokonce prý za ně obětovali děti. Ale Španělové, kteří dorazili do Jižní Ameriky v roce 1547, už jen viděli, jak Indiáni obětují jehně, poletím hlízy brambor jeho krví a oblečené děti na festivalu nesly koše plných brambor.

V polovině XVI. století přivezli Španělé do Evropy brambory. Evropané je hned nepřijali. Brambory byly nejprve pěstovány jako okrasná rostlina a až od konce 17. století se začaly pěstovat jako potrava.

Koncem 16. století dovezli Angličané do Evropy chilské brambory a v Čechách jim pomohla ke slávě Marie Terezie. Příkladně do Ruska se dostaly díky Petru I., který na konci 17. století poslal hraběti Sheremetyevovi pytel brambor na zasazení z Holandska.

V současné době se z brambor připravuje více než 300 jídel. Kromě toho se z něj získá škrob a alkohol. Brambor je dobrým krmivem pro hospodářská zvířata. Nejedna babička tvrdila, že skutečný tuk z prasat lze získat pouze tehdy, pokud jsou krmena bramborami, jedná se o nejlepší krmivo pro hospodářská zvířata.

Brambory se nazývají druhým chlebem. A pro mnohé jsou prvním.

V médiích často slyšíme, že se z brambor tloustne a jsou škodlivé.

Ale není tomu tak. Brambory obsahují velké množství minerálních solí a vitamínů, které prospívají tělu. Dokonce i brambory, které ležely celou zimu ve sklepě, si zachovají tolik vitamínu C, že 400 g brambor stačí k tomu, aby se denní dávka tohoto vitamínu dostala do vašeho těla.

Brambory nejen podporují srdeční sval, slouží jako profylaxe sklerózy, posilují pojivové tkáně, pomáhají při onemocněních ledvin a dny, prodlužují mladistvost pokožky, zabraňují tvorbě vrásek a jejich laxnosti.

Každý, kdo chce být zdravý a krásný, by se neměl vzdávat bramborových pokrmů. Brambory přestanou být zdravé, pokud jsou smažené. Vařené, pečené, dušené, přinášejí jen výhody.

Exit mobile version