Vyhladí Coronavirus lidstvo?

In Zdraví a výživa

Každý z nás jistě zaregistroval paniku, která na začátku roku 2020 vznikla okolo nového viru COVID-19. Je ovšem panika na místě?

Není to poprvé!

Na světě se již mnohokrát objevila pandemie, která se nekontrolovatelně šířila mnoha způsoby. Můžeme zmínit třeba mor, který byl do Evropy zavlečen krysami, které s nákazou cestovali na lodích. Morová epidemie od patnáctého do osmnáctého století postihla značnou část Evropy a usmrtila sta tisíce, skoro až miliony lidí po celém světě. Jen v Praze zemřelo za doby Petra Voka z Rožmberka na tuto nemoc 12 až 13 000 lidí, což byla tehdy zhruba čtvrtina celkového obyvatelstva našeho hlavního města.

Zrovna tak nemusíme chodit daleko do historie, kdy propukla panika kvůli viru ZIKA. Tento virus byl nebezpečný převážně pro těhotné ženy a jejich potomky. Způsoboval totiž, že se plodu dostatečně nevyvinula lebka a zůstala tak malá kvůli růstové vadě. Tím pádem hrozilo takovému jedinci vážné mentální postižení, jelikož kvůli malé lebce nemohl růst jeho mozek.

Zatím jsme vždy přežili.

Většina populace všechny tyto pandemie přežila, byť byla úmrtnost jistě značná. V dnešní době moderní techniky a moderního lékařství se podaří šíření viru zastavit v řádu let. V minulosti jako například u právě již zmíněného moru se jednalo o celá staletí. Vzhledem k většímu počtu jedinců v naší populaci však mohou být následky mnohem drastičtější a mohou pochopitelně postihnout snáze mnohem více jedinců.

Nebezpečí i jinak…

Bohužel nebezpečný není pouze virus (jehož průběh je o něco horší než chřipka a jehož úmrtnost je zatím naštěstí pouhá tři procenta), ale i panika, která okolo jeho šíření vzniká. Tato je nebezpečná hned v několika ohledech.

  • Lidé se zásobují potravinami, které mají dlouhou trvanlivost. V důsledku toho se mohou objevit otravy z přemíry konzumace takových potravin, které obsahují chemickou úpravu, která je v menším množství neškodná, pro konzervaci takových potravin je však nutná.
  • Potraviny si lidé ukládají ve velkém. Byl již zaznamenán případ úmrtí právě v důsledku hromadění takovýchto potravin. Jednu ženu v Plzni usmrtil pád police se zhruba 200 kilogramy mouky a rýže.

Co tedy dělat?

Ideálně žádnou paniku. Je vhodné omezit pohyb na rizikových místech a zvýšit dohled nad svou osobní hygienou. Ideálně si častěji umývejte ruce, kašlejte do lokte, nikoli do dlaní a pokud se vám dělá špatně, zůstaňte doma a nechoďte mezi lidi, případně nahlaste své příznaky na příslušná místa.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

You may also read!

Jaká kritéria si ohlídat při výběru nové autobaterie?

Autobaterie jsou nedílnou součástí všech motorových vozidel. Bez nich bude auto jednoduše nepojízdné. Pakliže vám současná baterie dosluhuje a

Read More...

Parfémy Giorgio Armani, které si musíte pořídit

Giorgio Armani je slavný italský návrhář, který založil stejnojmennou společnost. V módním průmyslu si vybudoval pevné postavení a Giorgio

Read More...

Svěřte revize jeřábů do rukou profesionálů

V současné době se jeřáby používají napříč mnoha odvětvími, přičemž nejvíce ve stavebnictví a strojírenství. Setkáte se navíc s

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu