Šípek jako symbol podzimu

In Zdraví a výživa

Plody šípkové růže jsou považovány za nejzdravější plody podzimu vůbec. Jejich krásná červená barva přímo vyzývá k jejich sběru pro další využití – podzimní výzdoba, příprava čaje, omáček či džemů.

Kde plody najdeme?

Plody šípku rostou na planě rostoucí rostlině nazývané šípková růže. Tento keř je velmi nenáročný, avšak díky tomu se i velmi rychle rozrůstá, a proto je nevhodný do zahrady. Šípkovou růži najdeme na okrajích lesů, v hájcích či v příkopech podél cest.

Kdy ho sbírat a jak ho skladovat?

Šípky dozrávají koncem září až října, kdy můžeme zahájit jejich sběr, protože v tuto dobu obsahují nejvíce vitaminu C. Na jejich sběr je vhodné vyrazit za suchého a slunného počasí.

Sbíráme oranžové až červené plody bez stopek, které doma sušíme nebo použijeme k výrobě džemů a sirupů. Pokud již šípky prošly mrazíkem, tak již nejsou vhodné ke sběru ke konzumaci.

Šípky sušíme při nejvyšší teplotě 60 °C, jelikož při vyšší teplotě ztrácí velké množství vitaminu C. Jako další možnost sušení se nabízí sušení šípků na slunci. Správně usušený šípek je tvrdý a při zmáčknutí praská a drolí se. Po usušení šípky skladujeme v papírových či látkových pytlících.

Dále šípky můžeme také zpracovat do podoby džemů, sirupů a marmelád.

Jaké má účinky na zdraví?

Plody šípkové růže – šípky obsahují velké množství účinných látek, a to zejména třísloviny, sacharózu, pektin, silice, kyselinu jablečnou, citronovou a nikotinovou, vitaminy C, B a K, karoten, fosfor, draslík, vápník a hořčík.

Šípky jsou silně močopudné a čaj z nich se používá například při léčbě zánětu močového měchýře, ledvin, ke zmírnění kolikových bolestí, průjmu a snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Díky vysokému obsahu vitaminu C napomáhá při léčbě nachlazení, kašle a hojně zvyšuje aktivitu našeho imunitního systému.

 

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu