Heřmánek – léčivé vlastnosti a kontraindikace

In Zdraví a výživa

Prospěšné vlastnosti heřmánku vycházejí z jeho jedinečného a vzácného složení. Nejprve je třeba říci, že nejcennější éterický olej se získává z květů heřmánku, který obsahuje složky, které rostlině dodávají extrémně silný protizánětlivý, antibakteriální a antivirový charakter.

Složení heřmánku:

karoten;

Vitamin C

taniny;

kyseliny;

glukóza.

Heřmánek je jedinečný v tom, že může být použit vnitřně i venkovně. V každém případě je léčba s touto rostlinou vždy velmi efektivní.

Nejpopulárnější použití heřmánku je během nachlazení, chřipky a dalších virových onemocnění. Je to silný antibakteriální prostředek, který aktivně pomáhá v boji proti nemoci a posiluje imunitní systém.

Užitečné vlastnosti

Zároveň se květy heřmánku stanou věrným pomocníkem v případě střevních onemocnění, protože normalizují mikroflóru gastrointestinálního traktu. Heřmánek je zvláště užitečný u pacientů se zvýšenou kyselostí žaludeční šťávy.  Při této diagnóze rostlinné přípravky obvykle nejsou povoleny. Ale u heřmánku lze udělat vzácnou výjimku.

Léčivé vlastnosti heřmánku budou nejlepší pro lidi trpící nervovými poruchami a problémy se spánkem.  Používá se dokonce na záchvaty a další nervové problémy.

A o kosmetických výhodách heřmánku můžeme mluvit donekonečna, protože se jedná o spíž krásy. Nemůžete pojmenovat jediné odvětví kosmetologie, ve kterém by tyto květiny nepřinesly výhody. Takže i v průmyslových produktech pro péči o tělo a vlasy najdete takovou složku jako olej nebo heřmánkový extrakt. Používá se při výrobě zubní pasty, šamponů, krémů atd.

Kontraindikace

Nejprve byste se měli ujistit, že na heřmánek nemáte alergii, a teprve poté zahajte léčbu.

Nedoporučuje se používat heřmánek u žaludečního vředu.

Taktéž pečlivě uvažte užívání heřmánku během těhotenství. Nezapomeňte se o tom poradit se svým lékařem.

A samozřejmě, jako každý lék, by se heřmánek měl používat střídmě.  Protože předávkování této rostliny a éterických olejů, které heřmánek obsahují, mohou způsobit bezdůvodné výbuchy hněvu, závratě a halucinace.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu