Plody šípkové růže jsou považovány za nejzdravější plody podzimu vůbec. Jejich krásná červená barva přímo vyzývá k jejich sběru pro další využití – podzimní výzdoba, příprava čaje, omáček či džemů.
Kde plody najdeme?
Plody šípku rostou na planě rostoucí rostlině nazývané šípková růže. Tento keř je velmi nenáročný, avšak díky tomu se i velmi rychle rozrůstá, a proto je nevhodný do zahrady. Šípkovou růži najdeme na okrajích lesů, v hájcích či v příkopech podél cest.
Kdy ho sbírat a jak ho skladovat?
Šípky dozrávají koncem září až října, kdy můžeme zahájit jejich sběr, protože v tuto dobu obsahují nejvíce vitaminu C. Na jejich sběr je vhodné vyrazit za suchého a slunného počasí.
Sbíráme oranžové až červené plody bez stopek, které doma sušíme nebo použijeme k výrobě džemů a sirupů. Pokud již šípky prošly mrazíkem, tak již nejsou vhodné ke sběru ke konzumaci.
Šípky sušíme při nejvyšší teplotě 60 °C, jelikož při vyšší teplotě ztrácí velké množství vitaminu C. Jako další možnost sušení se nabízí sušení šípků na slunci. Správně usušený šípek je tvrdý a při zmáčknutí praská a drolí se. Po usušení šípky skladujeme v papírových či látkových pytlících.
Dále šípky můžeme také zpracovat do podoby džemů, sirupů a marmelád.
Jaké má účinky na zdraví?
Plody šípkové růže – šípky obsahují velké množství účinných látek, a to zejména třísloviny, sacharózu, pektin, silice, kyselinu jablečnou, citronovou a nikotinovou, vitaminy C, B a K, karoten, fosfor, draslík, vápník a hořčík.
Šípky jsou silně močopudné a čaj z nich se používá například při léčbě zánětu močového měchýře, ledvin, ke zmírnění kolikových bolestí, průjmu a snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.
Díky vysokému obsahu vitaminu C napomáhá při léčbě nachlazení, kašle a hojně zvyšuje aktivitu našeho imunitního systému.