Máte rádi brambory?

In Zdraví a výživa

Podle vědců byly brambory poprvé pěstovány před 5000 lety kmeny žijícími v povodí jezera Titicaca, které se nachází na hranici Peru.

Indiáni z Jižní Ameriky zbožňovali brambory a dokonce prý za ně obětovali děti. Ale Španělové, kteří dorazili do Jižní Ameriky v roce 1547, už jen viděli, jak Indiáni obětují jehně, poletím hlízy brambor jeho krví a oblečené děti na festivalu nesly koše plných brambor.

V polovině XVI. století přivezli Španělé do Evropy brambory. Evropané je hned nepřijali. Brambory byly nejprve pěstovány jako okrasná rostlina a až od konce 17. století se začaly pěstovat jako potrava.

Koncem 16. století dovezli Angličané do Evropy chilské brambory a v Čechách jim pomohla ke slávě Marie Terezie. Příkladně do Ruska se dostaly díky Petru I., který na konci 17. století poslal hraběti Sheremetyevovi pytel brambor na zasazení z Holandska.

V současné době se z brambor připravuje více než 300 jídel. Kromě toho se z něj získá škrob a alkohol. Brambor je dobrým krmivem pro hospodářská zvířata. Nejedna babička tvrdila, že skutečný tuk z prasat lze získat pouze tehdy, pokud jsou krmena bramborami, jedná se o nejlepší krmivo pro hospodářská zvířata.

Brambory se nazývají druhým chlebem. A pro mnohé jsou prvním.

V médiích často slyšíme, že se z brambor tloustne a jsou škodlivé.

Ale není tomu tak. Brambory obsahují velké množství minerálních solí a vitamínů, které prospívají tělu. Dokonce i brambory, které ležely celou zimu ve sklepě, si zachovají tolik vitamínu C, že 400 g brambor stačí k tomu, aby se denní dávka tohoto vitamínu dostala do vašeho těla.

Brambory nejen podporují srdeční sval, slouží jako profylaxe sklerózy, posilují pojivové tkáně, pomáhají při onemocněních ledvin a dny, prodlužují mladistvost pokožky, zabraňují tvorbě vrásek a jejich laxnosti.

Každý, kdo chce být zdravý a krásný, by se neměl vzdávat bramborových pokrmů. Brambory přestanou být zdravé, pokud jsou smažené. Vařené, pečené, dušené, přinášejí jen výhody.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu