Opičí neštovice: Má se svět bát další pandemie?

In Zpravodajství

Po pandemii koronaviru se objevila další nemoc v podobě tzv. opičích neštovic. Kde se vzala, jak se projevuje a může být pro člověka nebezpečná?

Kde se vzaly opičí neštovice a jak se přenášejí

Opičí neštovice se šíří Evropou i USA s nezvyklou rychlostí. První případ byl na kontinentě zaznamenán 7. května. Potvrzena je nyní už zhruba stovka případů v celkem 12 zemích. Nejvíce jich vykázalo Španělsko a Velká Británie.

Opičí neštovice už stihly „dorazit“ i k nám. První předběžně potvrzený případ lékaři oznámili u pacienta, který se vrátil z Belgie. Tento cestovatel byl účastníkem hudebního festivalu v Antverpách. K 26. květnu čeští lékaři evidovali celkem 5 případů nákazy.

Opičí neštovice jsou onemocněním virového původu. Konkrétně se jedná o virus z podskupiny čeledi Poxvirů (Poxviridae) nazývané Ortopoxvirusy. Co se týče původního přenašeče, kloní se zatím světové kapacity k názoru, že se jedná o africké hlodavce.

Virus se šíří především skrze dýchací cesty a také při poranění kůže. K přenosu může dojít prostřednictvím kontaminovaných oděvů, případně i skrze tělní tekutiny. Riskantní jsou z hlediska přenosu podle odborníků především sexuální aktivity.

Jak se projevují opičí neštovice a jedná se o hrozbu?

Má se tedy svět připravit na další pandemii? Lékaři v tomto směru veřejnost uklidňují. Virus není smrtelný a projevy opičích neštovic jsou mírnější než v případě neštovic pravých. Inkubační doba se pohybuje v průměru mezi 6 až 16 dny, může však trvat až 21 dní.

Symptomy jsou mírné. Zpočátku se jedná hlavně o nespecifické projevy, jako je bolest hlavy, únava, bolest svalů a kloubů, zimnice, bolesti zad nebo zduření lymfatických uzlin. V rozpětí 1 až 3 dnů od propuknutí horečky nastupuje charakteristická vyrážka. Ta se zpravidla objevuje na obličeji. Šířit se ale může i do dutiny ústní, oblasti genitálií, případně jiných částí těla.

Většina pacientů tak má pouze mírné projevy a uzdravují se spontánně. Léčeným lze podat i cílené antivirotikum Tecovirima. Jak navíc upozorňují virologové, proti opičím neštovicím je z cca 80 % funkční vakcinace proti pravým neštovicím.

You may also read!

Komu a proč se vyplatí pojištění proti výpadku příjmů?

Důvodů, které mohou vést ke ztrátě či výpadku pravidelných příjmů, může být celá řada. Od kratší či delší pracovní

Read More...

Správně seřízená okna vám pomůžou ušetřit klidně i tisíce korun ročně. Jak?

Chcete ušetřit za vytápění a chlazení své domácnosti? V tom případě nesmíte myslet pouze na samotné topení, kotel nebo

Read More...

Efektivní řešení pro každý průmysl s plastovými přepravkami od PK Group

V současném průmyslovém světě je logistika klíčová a efektivita manipulace s materiálem může znamenat velký rozdíl v produktivitě a

Read More...

Mobile Sliding Menu