O řepce olejce se v posledních měsících a letech napovídalo a napsalo již dost. Rok od roku se zvyšuje její produkce v ČR, čehož si díky její zářivě žluté barvě můžeme velmi snadno všimnout. Jaké jsou však její skutečné plusy a mínusy?
Odolnost není jedinou výhodou
Vzhledem k rozsáhlému systému kořenů a kořínků, čerpá řepka živiny hluboko ze země. Tím získává obrovskou výhodu oproti tradičnějším plodinám. V případě veder a sucha má tak přístup ke zdrojům, ke kterým se každá plodina nedostane, a tak je vysoce odolná vůči klimatickým extrémům.
Při samotné sklizni zůstává na poli větší část této rostliny, čímž při následném rozpadu funguje jako přírodní hnojivo, které navrací získané živiny z půdy zpátky do země.
Vysoká pravděpodobnost zisku a barevná rozmanitost krajiny
Co se týče obrovské výhody pro zemědělce, je touto výhodou téměř jistý zisk z pěstování, a to především díky vysoké poptávky z důvodu zákonné povinnosti přimíchávání biosložky do paliv, a již výše zmíněné odolnosti vůči klimatickým extrémům. Mezi argumenty obhájců řepky můžeme zařadit také její vzhled v krajině. Pro někoho se tak stávají mnohdy nudná zelená pole a louky zajímavým barevným prvkem pro oči.
Vyčerpání půdy a nebezpečná chemie
Samotná odolnost řepky však přináší i jednu obrovskou nevýhodu. Tou může být případná devastace půdy, za pomoci vyčerpání veškerých živin ze země. V takovém případě i následný rozklad částí plodiny na poli nezachrání vyčerpanost dané půdy.
Pokud vezmeme v potaz chemický postřik, který je využíván na téměř všech lánech žlutého fenoménu, vede velice často ke zdravotním komplikacím až úhynu některé fauny, především lesní zvěře. Srnky mnohokrát nalákány barvou a zápachem požírají řepku, což v nejhorších případech vede k fatálním následkům a smrti této zvěře.
Každá strana má dvě mince a jinak tomu není ani u řepky obecné. A co vy, jste zastánci nebo odpůrci této plodiny?